Selvom Danmark både størrelses- og arealmæssigt ikke syner af ret meget i det store udland har os danskere rigtig meget at være stolte, når vi kigger på IMD´s- liste over konkurrenceevnen landene imellem.

Af Michael Hansen 

Nummer 1 i  Europa. Nummer to i verden. Rapporten om Danmarks konkurrenceevne fra kommer fra den velansete schweiziske erhvervsuddannelseskole IMD-International Institute for Management Development og taler sit eget tydelige sprog. Danmark er at finde i den globale elite. Det eneste land, som kan måle sig med Danmark, er Singapore, som slår Danmark med marginaler.

Danmarks topplacering er sket efter, at Danmark i mange år har befundet sig solidt i placeringerne fra 6 til 8. 2020 blev dog året, hvor Danmark tog et kvantespring op. Det er kun Cypern, Grækenland og Estland, der oplevede større fremgang end Danmark.

De overordnede tendenser i rapporten viser, at de små økonomier står stærkt og dominerer top ti-listen. IMD definerer de små økonomier, som lande med mindre end 20 millioner indbyggere. Det er kun Canada og USA af de store lande, der med en 8 og 10 plads klemmer sig ind i de små lande.

Foto: Michael Hansen, Kilde: IMD

Her er Danmark bedst

Det er specielt på følgende parametre uddannelse, ledelse, produktivitet og effektivitet samt arbejdsmarked, at Danmark outperformer alle konkurrenterne. Ikke overraskende er der plads til forbedringer på skatter og prisniveau. Det er her, at Danmark halter efter Singapore, og virkelig kan rykke noget, hvis de vil erobre førstepladsen. Konkret, hvordan det skal gøres har IMD ikke noget konkret bud på.

-Danmarks position som nummer to skyldes en stærk økonomi, et stærkt arbejdsmarked og et velfungerende sundheds – og uddannelsessystem. DK er et foregangsland på CO2- området og et godt eksempel på, hvordan god miljøpolitik kan føre til god konkurrenceevne, forklarer Arturo Bris i denne video

Sådan blev rapporten til

IMD´s samlede rapport arbejder ud fra to datasæt. Det første baserer sig på 163 overordnede datakriterier. Mens det andet datasæt baserer sig på 62 andre kriterier. Disse bliver indsamlet hos 5.866 eksperter, virksomhedsledere osv. i de 63 lande, som er med på IMD´s liste. I Danmark er det Dansk Industri, der står for at indsamle de danske dataer.

Dataindsamlingen vedrørende konkurrenceevnen 2020 skete før coronaudbruddet, men de 62 ekspert-kriterier er blevet indsamlet fra perioden februar til april. Det var lige midt i nedlukningen af blandt andet Danmark.

Danmarks kommende udfordringer

Udover at rose Danmark kommer IMD også med en række udfordringer, som Danmark skal være opmærksomme på i det kommende år. Danmark skal blive ved med at øge investeringerne til den grønne vækst og blive ved at have fokus på at øge aktiviteterne til de områder, som har lang vækstpotentiale f.eks infrastruktur, digitalisering og skattelettelser. Danmark skal fortsætte med at yde støtte til de virksomheder, der har haft det sværest ovenpå coronakrisen, samt støtte deres salg til eksportsmarkederne. Det sidste, som IMD råder Danmark til er, at reducere beskatningen af virksomheder for at øge investeringerne og styrke konkurrenceevnen.